A hatalom receptje - Chomsky és Dalio

Mi is folyik a világban? Azóta kapkodom a fejem, mióta benőtt a fejem lágya (?). Mindenki a saját igazát mondja. Van itt egy nagyon jól működő szabályzat, ami megmondja, ha uralni akarod a világot, mit is kell tenned? Noam Chomsky összeszedte nekünk, lássuk hát, mi a hatalom recepteje:

  1. Hamis problémák terjesztése
  2. Fenyegetés és szorongás
  3. Megszorítások fokozatos bevezetése
  4. Mostani rossz a későbbi jó érdekében
  5. Egyszerű üzik, felületesség
  6. Hass az érzelmekre
  7. Tudatlanságban tartás
  8. Valódi források elzárása
  9. Csatlakozási kényszer
  10. Minden egyén megfigyelése
Ennyi. Hogy mi is ez pontosan, azt alább majd részletezem. Az aktuálpolitikát csak szőr mentén érintve: Pár éve bevezették hogy a dohánytermékek árát központilag szabályozzák. Bevezették az állami drogboltokat. Az üzemanyaggal most ugyanez a helyzet. Államilag kedvező áron tartják. Meddig? Egy idő után ezt is változtatni kell. Most még örülünk, hogy 750 Ft helyett 480 Ft egy liter, így ha emelnek rajta pár száz forintot, azt mondhatjuk: Jaj de jó, hogy eddig nem volt ilyen drága!

Az alábbi videóban Paxel a tízparancsolatot vizsgálja. Érdemes meghallgatni.


Alább pedig a mandiner.hu cikkéből idézem a Chomsky tízparancsolatot részletesebben:

1. Az emberek agyát és figyelmét le kell foglalni másod- és harmadrangú problémákkal. Ennek érdekében figyelmüket el kell vonni a valós és súlyos szociális gondokról, mégpedig olyan hírekkel, amelyek társadalmi jelentősége kicsi ugyan, de érzelmileg erősen megérintik őket. Támaszkodjunk a bulvársajtóra, amely hű szolgánk lesz.

2. A népnek úgy kell tekintenie politikai vezetőire, mint a nemzet megmentőire. Ennek érdekében (elsősorban a média segítségével) hamis riasztások és nemlétező fenyegetések tömkelegét kell rájuk zúdítani, amelyek miatt aggódni, később szorongani kezd. Ha a szorongás elérte a kritikus szintet, lépj közbe és oldd meg a (máskülönben nemlétező, illetve általad gerjesztett) problémákat. Hálásak lesznek, s önmaguk fogják kérni szabadságjogaik csorbítását.

3. A nemzetnek mindig készen kell lennie arra, hogy valami rosszabb következik. Ennek sulykolása érdekében használd fel a „fehér” propagandát (vagyis nyíltan a kormány irányítása alatt álló médiumokat), a „szürkét” (azokat a sajtótermékeket, amelyek csak részben állnak kormánybefolyás alatt), s a „feketét” (amelyekről senki sem gondolná, hogy valójában a hatalom szolgálatában állnak). Ezeknek karöltve azon kell munkálkodniuk, hogy egy olyan kormány képét vetítsék a lakosság szeme elé, amely minden erejével azon munkálkodik, hogy a jövő egét beárnyékoló sötét fellegek legalább egy részét elhessentse a nemzet feje felől. A kemény, megszorító intézkedéseket fokozatosan kell bevezetni, mert így az emberek hozzászoknak a rosszhoz, sőt: örülnek, hogy még mindig nem a legrosszabb következett be.

4. A nemzetet meg kell győzni, hogy minden rossz, ami aktuálisan történik, az kizárólag azért van, hogy a szebb jövőt biztosítsuk számára. Vagy ha nem a számára, akkor a gyermekei számára. Az emberek reménytelenül idealisták és hiszékenyek: évszázadokon keresztül hajlandók benyelni és elfogadni ezt az érvet („majd a következő generációknak sokkal jobb lesz, nekünk ezért kell áldozatokat hoznunk”).

5. Az embereket le kell szoktatni a gondolkodásról, s arról, hogy a történésekben felfedezzék az ok-okozati kapcsolatokat. Ennek érdekében a politikai vezetőknek egyszerűen kell megfogalmazniuk üzeneteiket, már-már infantilis módon, minimális szókinccsel, rövid mondatokban. A hallgatóság ily módon megszokja a felületességet, naív lesz és hajlamos az információs beetetések elfogadására.

6. Minden adandó alkalommal az emberek érzelmeire kell hatni, nem a racionális gondolkodásukra. Bátorítani kell mindenféle emocionális megnyilvánulást, mert az érzelmeket sokkal könnyebb manipulálni, mint a rációt.

7. Az embereket a lehető legnagyobb tudatlanságban és műveletlenségben kell tartani, mert így nem lesznek motiváltak magasabb ideálok és összetettebb tervek megvalósításában. Butítsd le az oktatásügyet, tedd korrupttá és hozd a működésképtelenség küszöbére. Egy ilyen iskolarendszer a közvélemény manipulálásának ideális eszköze.

8. A népet el kell zárni az objektív, korrekt és teljes tájékozódás/tájékoztatás minden forrásától. Ennek érdekében pénzügyileg támogatni kell azokat a médiumokat, amelyek butítják és félretájékoztatják az embereket, s gazdaságilag el kell lehetetleníteni azokat, amelyek ennek ellenkezőjét próbálják elérni.

9. A nyájszellem erősítése prioritás! Az egyénben fel kell ébreszteni a szégyen- és tehetetlenség-érzetet, s választható (pontosabban választandó!) alternatívaként ezzel szembe kell állítani az igazodási, csatlakozási kényszert. Az egyéniségeket nélkülöző nyájat mindig könnyebb irányítani, ellenőrizni és befolyásolni.

10. Mindent meg kell tenni az egyének megismerése érdekében. Titkos nyilvántartásokat kell létrehozni az egyén különféle (ízlésbeli, politikai, ideológiai, viselkedési) preferenciáiról, opcióiról, egyszóval teljes pszichológiájáról. Törekedni kell arra, hogy jobban megismerjük az egyént, mint ahogy ő ismeri önmagát. Fel kell használni a társadalomtudományok (szociológia, lélektan, csoportképzés pszichológiája, stb.) legújabb vívmányait céljaink elérése érdekében, de ezeket a lépéseket a legnagyobb titokban kell tartani.

***

Régóta fészkelődik bennem a vágy, hogy a falak közül kiköltözzek a természetbe. Ez eléggé divatos mostanság. Persze aki benne van, erről álmodik, az a "divat" szót messziről kerüli. De akkor is ez egy trend. Ray Dalio a világon megjelenő és eltűnő kultúrák dinamikáját vizsgálta és észrevett egy trendet. Szerintem pedig ennek az áldozata a világból kifelé menekülő ember is. Miért van az, hogy a nagyszüleink a városba menekültek a kényelemért? Miért van az, hogy mi pedig vissza menekülünk a falvakba, az erdő közepére a természet közelségéért? Akkor hol is van az igazság?

Dalio bácsi nagyban tekint a világra, kérdés, hogy a trend tényleg létezik-e, vagy ő kitalálta és ráerőltette minden másra, amit a történelemben fellelt. Minden esetre nagyon jól csinálja. (Az alábbi videó angol nyelven van, de a beállításoknál a feliratok alatt az "Automatikus fordítás" opcióval a magyar nyelv is elérhető.)

Mit is tehetünk ezután? Bármit tenni anélkül, hogy tudnánk hogy miért is tesszük, az hibás út. Az, hogy tudatosítjuk magunkban azt, hogy milyen kívülről jövő hatások rabszolgáiként élünk, sokkal fontosabb.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Locus túratérkép kezdőknek és profiknak 2022

OsmAnd túratérkép egyszerűen

Mátyás Király Vadaskert és a magán erdők önzése