Mátyás Király Vadaskert és a magán erdők önzése

Már évek óta kerülgetem az erdőben a Mátyás Király Vadaskert kerítését. Minden alkalommal felidegesít, amikor belebotlok. Az egy dolog, hogy magánterület. Vannak nagy, körbekerített telkek máshol is, de azért mindennek van határa! De ennek a vadaskertnek az egyben körbezárt területe több mint 4.000 hektár! Próbáltam utánajárni az interneten, hogy kihez tartozik. Egy darabig létezett facebook oldal hozzá, de azóta azt eltávolították. Ezeket az úri dolgokat valahogy nem reklámozza senki. A térképen sem volt megjelölve. Vettem a bátorságot, hogy felvegyem a Google Maps térképre. Lassan gyűlnek a vélemények, de másoknak sem tetszik a helyzet.

Idézem a véleményt, amit a térképre írtam:

Vadaskertként, vadász paradicsomként lehet hogy kiváló hely. Ebből a szempontból nem tudtam tapasztalatot szerezni. Azért vagyok végtelenül elégedetlen, mert óriási területet zártak körbe, átjárási lehetőségek nélkül. Az erdei utakon gyalog és kerékpárral sem lehet közlekedni, már évek óta. Óriási kerülőt kell tennie annak, aki a kerítéssel találkozik. Mátyás király idejében nem volt kerítés. Jobb lenne őrizni a hagyományt.

Egy másik véleményező írása:

13 000 hektár kihasítva a Bakony szívéből egy magánvállalkozónak. No tresspassing a plebsnek. Azért remélem a földesurak jól elvadászgatnak odabent.

Hogy a hektár számadatot vajon honnan vette, nem tudom. Talán csak tippelte, de még az is lehet, hogy más területek is tartoznak hozzá. Tény hogy ránézésre nagyobb, mint Veszprém városa. Az erdőtérképen megkeresve, az látszik, hogy állami tulajdonban van. Hosszas keresgélés után végül találtam neten egy pdf-ként elérhető térképet, ahol feltüntették többek közt a vadaskert kerítésének körvonalát. Térkép programban pontosan körbejártam. A kerítés hossza 34 km, a lefedett terület 4014 ha. Ha magadnak megszereznéd, hogy lásd a térképeden, itt megnézheted és letöltheted. Alább pedig képként láthatjátok, miről is van szó:


FRISSÍTÉS - Egy olvasó is magára öntötte a nyomozó szerepet és plusz információkat talált. A Vadászati Információs Térképen is megtalálható pontosan ez a terület, és jól látható, hogy a Koronás-Szarvas Kft. tulajdonában van. Érdekes, hogy a koronasszarvas.hu és a kabhegy.hu domain is az övék (ugyanaz a két webhely), de egyiken sincs semmilyen értékelhető információ. A céginformáció adatbázisában azért megtalálható, a Pétfürdőre bejegyzett cég állítása szerint a fő tevékenységük: gabonaféle (kivéve: rizs), hüvelyes növény, olajos mag termesztése. Igazán vicces.

Herend és Nemesvámos között Szentgál felé igazán helyre kis útvonalat lehetne bejárni. Mondjuk azért, hogy napi szinten kerékpárral járhassak munkába. De elég ha a túrázók botlanak bele a kerítésbe, őket még váratlanabbul érinti a blokád. Egyik gond, hogy le van zárva. A még nagyobb probléma, hogy a lezárás sehol sincs jelölve! Három dolgot szeretnék indítványozni a törvényhozás számára:
  1. Ne lehessen ~500 hektárnál nagyobb egybefüggő területet körbe keríteni, anélkül hogy meg ne oldanák az átjárás lehetőségét.
  2. A maximum ~500 hektár méretű területeket lehessen körbejárni (megkerülni bármely irányban) a kerítés mentén.
  3. Minden ~200 hektárnál nagyobb egybefüggő területet kötelezően jelenítsenek meg a térképeken. Nyomtatott és digitális, turista és online térképeken egyaránt.
A továbbiakban pedig bosszankodástól és akadályoktól mentes, vidám kirándulást kívánok mindenkinek!

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Spam botok miatt a hozzászólás funkciót kikapcsoltuk. Keresd meg a cikket facebook-on és írj oda! ;)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Locus túratérkép kezdőknek és profiknak 2022

OsmAnd túratérkép egyszerűen