Locus túratérkép kezdőknek és profiknak 2022

Az előző Locus térképet bemutató cikk két évvel ezelőtti megjelenése óta gyökeres változások történtek. Ebben a leírásban igyekszem minden lényeges dologra kitérni. Az OpenMaps.eu weboldal és ezzel együtt a térképek és a magyar szabványok alapján színezett rendszertéma eltűnt. Aki mégis a régihez ragaszkodna, szerencsére a legutolsó verziókat lementettem, innen elérhetőek az openmaps 2021.06.28-án generált térképei. Az alábbi képen látható, hogy milyen volt a régi, és hogy milyen az új. Az OpenAndromaps térképei is nagyszerűek, és frissek, csak egy kicsit hozzá kell szokni. A megszokás nehéz, de nyugtasson a tudat, hogy ezek a térképek már nemzetközi túrajelöléssekkel kompatiblisek, illetve hogy a térkép technológiája is újabb (v3 verzió), így kompatibilis a többi kontinens országainak térképével.

 

Mikor megpillantják, sokan kérdezik tőlem, hogy milyen térkép alkalmazást használok? Ugyanis látszik rajta az összes túraútvonal és nem mellesleg offline bármikor használható.
A programot már néhányszor a blogban is emlegettem, arról viszont még nem esett szó, hogy milyen beállításokkal ajánlott használni. A Locus nagyon sok mindent tud, van beépített áruház is, ahol egész olcsón tudunk térképeket és tartalmat vásárolni. Ha viszont kicsit jobban ért hozzá az ember, akkor teljesen legálisan ingyen is mindent be tudunk szerezni és állítani rajta. Lássuk hát.

Locus Free és a Locus Pro is a rendelkezésünkre áll. A fejlett funkciókon kívül a reklámcsík a legzavaróbb különbség első látásra. Ha valaki komolyan gondolkodik az okostelefonos túra-navigációban, annak a későbbiekben ajánlom a Pro beszerzését. Első tapasztalatokhoz a Free is elég lesz.

Az alkamazás felületének beállítására bárki ráérezhet, ebbe nem mennék bele. Azt tárgyaljuk inkább, hogy miként kerül rá ingyenesen a magyar vektoros túratérkép. A térképeket a menüben keressük meg. Az offline fül alá fog bekerülni amit hamarosan letöltünk.


A MAPSVECTOR mappa egyenlőre még üres. Az OpenAndroMaps jóvoltából a térképek ingyenesen elérhetőek és egy kattintással lehet őket telepíteni.



AZ "Android install on LOCUS Map+Pois" linkre kattintáskor megnyílik a már telepített program és a státuszjelző buborék alatt látszódni fog, hogy áll a letöltés.




Letöltés után aktiváljuk a letöltött térképet!



Türelem! Még csak félúton vagyunk, akkor is ha a letöltés befejeződött. A térkép adatok ugyan megvannak, de ahhoz hogy a (Kéktúra, Mária-út, zöld, piros, sárga, stb...) túristautak is látszódjanak, mindenképpen szükség lesz az OpenAndroMaps Rendszertémára. A weboldalon navigálva és ott lesz ez is, hasonlóan egyszerű módszerrel telepíthető.


Ahogy a súgó szöveg írja, a Locus Pro 3.56.4+ or Locus 4.5.6+ verziónál régebbi térképprogramhoz használjuk az "unzipped" rendszertémát. De ha a legfrissebb Locust használjuk, akkor a "Locus (zipped)" fog működni!


Miután felkúszott a Locusba, az oldalsó kis fül segítségével lehet kiválasztani és aktiválni a térkép témát.



Az "Elements" téma kiválasztása után megjelenik egy felület, ahol jelölőnégyzetekkel ki/be lehet kapcsolni a térkép egyes elemeit. Ha semmi részletről nem szeretnénk lemaradni, ajánlatos az összes lehetőséget bepipálni.


A túristatérkép beállítása ezzel befejeződött. Részletesen böngészhetjük a települések, erdők mezők utait akár egy térerőtől mentes völgyben, barlangban, vagy hegytetőn is. Ha kirándulni indulsz, a tájékozódást mégjobban segítheti, ha rögzíted az útonalad (azaz trekkelsz). Ez által látod két dimenzióban a térképre rávetítve azt a vonalat, amerre eddig jártál, így könnyebb rájönni hogy merre tovább.


Természetesen más forrásból is telepíthetünk térképeket. Alternatív térkép forráként ajánlom még Freizertkarte weboldalt. A megszűnt OpenMaps.eu utódjaként a fejlesztők létrehozták az OpenHiking.eu weboldalt, ahol jelenleg csak Garmin-hoz elérhetőek a térképek, de üzenetben azt ígérték, hogy a Locus térképek is újra elérhetőek lesznek az új helyen. Érdeklődéssel várjuk!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

OsmAnd túratérkép egyszerűen

Mátyás Király Vadaskert és a magán erdők önzése