Az út általános filozófiája



Egy-egy jól ismert fárzis? Másnak is biztos kézenfekvő. Gyakran élek én is ezekkel a tanokkal, gondolatokkal. Nem sok bennük az igazság. Nem sok, hanem egy. Egységben, önmagában, egyszerűen. Ez mind elcsépeltté válhat: egy fészbúkos fotóra írva, egy ajándék polóra nyomtatva. Önmagában már túl profán. Viszont egy konkrét helyzetben egymás megértésének a kulcsává válhat. Persze én is kerestem, hogy máshol még hogyan bukkan fel ez az idea, ezer és egy idézetben találtam meg. Az eszme gyökerét azonban mégis négy fontos filozófiára alapoznám. Ha Neked mégis eszedbe jut egy olyan nézőpont, ami nekem nem, kérlek szólj!

1. Szókratész - Sétálj!

Szókratész nem építtetett iskolaépületet, nem szajkózott kőbe vésett okosságokat, tanítványaival séta közben beszélgetve elemezte ki az erkölcsi igazságokat, céltudatos módszerrel felismerve azok igazságát. Mit jelent ez ma nekünk? Az élet mozgás, ha megállsz, meghalsz! Az egész univerzum pulzáló mozgásban van. A fent és a lent és más kettős szélsőség között: a Nap lemegy és feljön a Hold, a hideg tél után a forró nyár jön újra és újra. A szíved összehúzódik és ernyed: amíg mozgásban vagy, addig élsz. Ha megragadtál egy helyzetben, egy gondolatban, indulj el! Minden összefügg: ha te magad fizikaliag tovább lépsz, az elméd és szellemed is követi. (Azt már hallottad, hogy rágás közben élénkebb az agy?)

2. Buddha - Az út a lényeg!

Gautama Sziddhártha, kelet-indiai bölcs azt tartotta: A boldogsághoz nem vezet út. Az út maga a boldogság. A kínai nyelvben a Tao jelentése: út. A szellemi síkon zajló dolgok menetét, azok kozmikus rendjét, a mindenséget átható ősi lelket, őserőt jelenti. A taoizmus nem csak filozófia és nem csak vallás. Mindez egyszerre. Szemléletrendszer, mindent átölelő vallás-filozófiai irányzat.

3. Hérakleitosz - Kétszer ugyanott?

Azt mondja Hérakleitosz, hogy mozgásban van minden, a változatlanság nem létezik. A folyó hömpölygéséhez hasonlítva a világot, azt mondja, hogy nem léphetünk kétszer ugyanabba a folyóba! Eközben a dalai láma azt mondja, hogy „minden évben menj el legalább egy olyan helyre, ahol korábban még soha nem jártál.” De ha Hérakleitosz szemszögéből nézzük, akkor minden tapasztalat folyamatosan újraértékelődik. A megújulás folyamatos. Lehet, hogy az élet ugyanazokra helyekre sodor, de időről-időre úgyis mindig más lesz!

4. Perspektíva - A végtelenbe és tovább

Bármeddig is mész rajta, azt tapasztalod, hogy az út két széle közötti távolság nem változik. De ha a tekinteted a horizontra emeled, ott azt fogod látni, hogy mégis összeérnek. A matek órákon a geometriai alapfogalmakkal korán megtanították nekünk, hogy mi az a párhuzamos. Rajzórán meg a perspektívát vettük, és ott kiderült, hogy "a párhuzamosak a végtelenben találkoznak." Akkor most hol az igazság? Talán a projektív geometriában? Ahol a szögletes elme is ráébred arra, hogy a nagybetűs Isten mégis csak létezik, és ott van a végtelenben. Tudjuk hogy van, mégsem foghatjuk meg a kezünkkel soha, csak az elménkkel.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Locus túratérkép kezdőknek és profiknak 2022

OsmAnd túratérkép egyszerűen

Mátyás Király Vadaskert és a magán erdők önzése