7 érv hogy miért (ne) indulj útnak

Hogy személy szerint Te miért fogsz (vagy nem) elindulni, azt persze nem tudhatom. De azért van egy-két érv a tarsolyomban. Ezek számbavétele talán segít tisztázni a természetjáráshoz fűződő viszonyunkat. Jöjjünk rá együtt, hogy érdemes-e útra kelni vagy sem!

1. Fárasztó!

Már indulás előtt eleged van? Fáradt vagy? Kinek van szüksége még erre a menetelésre? Egész nap dolgoztam, egész héten húztam az igát, most végre nyugalmat akarok! Néha tényleg a passzív pihenés kell, döglés, forró fürdő, egy könyv, film és lazulás. De az is igaz, hogy milyen meglepően hat az emberre a természet! Az ember természeti lény, mi sem bizonyítja jobban: Az ember az összes szín közül tudod hogy melyikből képes a legtöbb árnyalatot megkülönböztetni? Igen, a zöldből. Lehet hogy most még fáradt vagy, de odakint járva feltölt a friss levegő és a fény! Biztos hogy lehúz, ha kimész? Vagy inkább az, hogy egész nap a monitort bámulod?

2. Hagyjam ott a falakat?

Öt éve még lakásban éltem. Harminc évig panelban éltem, ott nőttem fel, a számítógép előtt. Egy idő után megcsömörlöttem. Ezért elindultam befelé (és kifelé). Telekocsiban, tömegközlekedésen utazva megkérdeztem néhány embert, hogy mikor voltak legutóbb a természetben. A válaszokon megdöbbentem: nem napokban vagy hetekben fejezték ki magukat, hanem években! Osztálykiránduláson? Mert muszáj volt? Mi dolgom nekem ott?
Szóval ha eleged van a négy falból, akkor néha jó friss levegőt szívni. Nem csak a teraszon, hanem úgy igazából is!

3. Rossz az idő?

Ezt a szitut ismered? Egy apró bárányfelhő nyergel át az égen, az fotellakó felsóhajt: Olyan szívesen kimentem volna, de kár hogy ilyen rútul beborult! A fanatikus túrázó szakadó esőben is elindul, saras, havas talajon is. Ehhez viszont választhatunk mindent bíró bakancsot, csodaszínes esőkabátot, vízálló túragatyát. De sokszor meg a fanatikus sem indul el. Hiszen túrázni mégis jó időben érdemes. Az viszont biztos, hogy minden évszaknak megvan a maga szépsége.

4. Nincs egy rongyod?

A természetben nem kell báli ruha. De annál fontosabb, hogy funkcionális és kényelmes gönc legyen rajtad. Rövid (1-8 km) utakra igazából bármi megteszi, akár egy dorgóban (szakadt tornacipőben) is útnak indulhatsz. Ha viszont nagyobb távra tervezel, biztos hogy kell egy lábbeli, ami egészséges, kényelmes, strapabíró; na és valami olyan nadrág, amiben lehet nagyot is lépni, és egy felső amiben nem is fagysz meg, de rádizzadni sem fog. Szóval ez is egyénfüggő. De a ruha, az ne legyen kifogás!

5. Hova menjek?

Ha valakinek télnyleg elege van a falakból, úgyis megy amerre lát, megtalálja az útját. Egy apró zöld folt is elég. De ha eleged van a parkokból, a város határa után is visznek utak. Na és mi van azzal a túrázóval, aki már bejárta környéket? Minden, ami eszedbe jut már túl sablonos? Ezerszer voltál ott? Új ingerekre vágysz? Mindazonáltal hogy "kétszer nem lehet ugyanabba a folyóba lépni", ez a probléma is érthető. A neten biztos találsz még ötletet, hiába hiszed, hogy már mindent láttál.

6. Egyedül biztos hogy nem!

A megszokott útvonal is érdekesebb, ha egy barátoddal mész, aki még nem járt arra (vagy csak nagyon régen). Sőt, ha az erdő mélyére megyünk, akár éjszakába nyúlva, sok ember úgy érzi magát biztonsgában, ha van mellette valaki. Néha azonban érdemes teret hagyni a gondolatainknak. Úgy tisztul ki igazán a fejünk, ha nem csak a régi lemezt szajkózzuk, nem csak más bajára koncentrálunk, hanem befelé. Ha zarándok élményre vágysz, próbáld ki egyedül is! Mégsem tudsz dönteni a magány és a társaság között? Létezik egy köztes megoldás! Neki négy láb és egy bunda elég, bármilyen is legyen az idő. Kölcsön kutyát a közeli menhely is örömmel ad!

7. Úgy is feladom!

Tedd! Bármikor megteheted! A te túrád! Csak a tiéd! Oda mész, ahova csak akarsz! Annyit mész, amennyire szükséged van! Senki nem kényszerít másra és többre, mint amit Te szeretnél! Néha megelégszem a minimálissal, néha pedig próbára akarom tenni magam! Csak a friss levegő kell? Vagy az, hogy végre megmozgassam pulzusomat is? Megjárhatod az utat a konfortzónán innen és túl! Mindegyik a te utad lesz!

***

A fentieket taglalva szabad a döntés. Hagyd magad! Fejeltsd magad otthon, vagy lépj az erdei talajra! Ha az elsőt választod, akkor jó pihenést kívánok! Ha pedig a másodikat, akkor jó utat!

Nagyobb útra indulsz és érdekel, hogy én mit vinnék hosszú távra? Less bele, mit vittem a legutóbbi zarándokutamra!

/ Fotó: FattCat /

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Locus túratérkép kezdőknek és profiknak 2022

OsmAnd túratérkép egyszerűen

Mátyás Király Vadaskert és a magán erdők önzése