Hallgass

Nem csak magadra érdemes hallgatnod, hanem másokra is. De valójában ez a hallgatás nem is igazán egy harmadik személy felé szól. Hallgass. Légy csöndben és figyelj. Aki nem próbálja szavakba önteni az alaktalant, az bölcs ember.

Csak akkor beszélj, ha mondanivalód értelmesebb a csendnél.

/ Mahatma Gandhi /

A beszéd is cselekedet. Csakúgy, mint a mosogatás vagy a porszívó kergetése. Cselekmény a munka és a tett, a gondolkodás is. Gondolkodom tehát vagyok. Descartes észrevette, hogy azt hiszed: attól létezel a világon, mert teszel valamit. Tudatlan áldozatává váltál a gondolatcsapdának. A létezésben fantasztikus dolgokra vagy képes, de ez egy lehetőség és nem valamiféle kötelező dolog. Nem azért kell cselekedned, hogy létezhess. A létezés attól függetlenül is van.

Hopp! Megszülettél. Minden fényes, minden homályos, de vannak belőled kinyúló dolgok, mint később elneveztétek: a végtagjaid, amivel jobbra-balra, föl és alá kalimpálhatsz. Nagyon érdekes ez a játék. Ha mozgathatod, hát miért ne tedd? Hiszen sokkal izgalmasabb izegni-mozogni, mint mozdulatlanul maradni.

Amíg valami új a számunkra, akár a testünk, akár egy-egy tárgy, addig forgatjuk és próbálgatjuk az újdonságokat, amíg meg nem ismerjük. Ha már tudod, hogy mire képes, akkor nem olyan fontos. Lásd: karácsonyi ajándékok esetén minden csoda három napig tart. A felnőtteknél már nem így van. Náluk nem három napig tart. Mielőtt büszkén kihúznád magad: nem, nem is örökké, a felnőtteknél egyáltalán nincs is csoda. A gyermek a gyakorló- vagy funkciójátékon keresztül tanulja meg, mi mire való. Bennük még ott a csodálkozás képessége is.

Hogy állsz a munkával? Kész van már? Nem kéne a cikk olvasása (vagy írása) helyett valami fontosabbal foglalkoznod? Mi van azokkal a célokkal, amit mások tűztek ki eléd? És mi van azokkal, amiket te tűztél ki saját magadnak? A gyerek ha megunja azt, amivel játszik, odébb megy és elkezd valami mást babrálni. Vagy ledől a szőnyeg szélére és nyálát csorgatva, jóízűen elalszik. Miért gondolod, hogy a te cselekedeted fontosabb? Miért gondolod azt, hogy mindez kötelező?

Szabadítsd fel magad a kötelezettségek alól. Ez nem egyenlő azzal, hogy felelőtlen lennél. Csak tanulj meg újra játszani. Légy szabad, a magad által teremtett határokon belül, és légy bátor újraértelmezni a saját határaidat!

A blogon egy ideig csendben voltam és nem jöttek új bejegyzések. Átalakult körülöttem az élet, most már nincs tengernyi időm, amit csak az írásnak szentelek. Helyette mást játszom. Informatikát tanítok és különféle projektekben dolgozom, programozok. A nyitottság persze marad. És a figyelem is. A blogra határozatlan ideig továbbra is határozatlan időközökkel jönnek majd új bejegyzések. A témákat gyűjtöm. Nyáron irány az EL CAMINO. Talán arról is érdemes lesz írni.

Fotó: MCP TATO

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Locus túratérkép kezdőknek és profiknak 2022

OsmAnd túratérkép egyszerűen

Mátyás Király Vadaskert és a magán erdők önzése