Minden BIO

Mi az, ami egészségessé tesz minket? Tudjuk, hogy  nem egyszerű feladat a nagy népesség miatt tömegeket kiszolgálni élelemmel és egyéb termékekkel. A mennyiség azonban a minőség rovására mehet. Mit tehetünk mi azért, hogy elkerüljük ennek a jelenségnek a kevésbé kedvező hatásait? Bio, vagy nem bio? Lássuk, hogy miről is van szó.

Három eleme van a témának, amit szeretnék egy kicsit körbe járni. Ezek pedig: gyógyászat, táplálkozás és használati cikkek. Kezdjük a gyógyszerekkel. Egy hozzáértő gyógyszerészt hallottam nyilatkozni arról, hogy ő mit gondol a tendenciáról, hogy sokan csak természetes alapú gyógyhatású készítményeket hajlandóak fogyasztani. Az úrnál láthatóan elszállt valami, mert láthatólag érzékeny pontra tapintott a riporter. Mit gondolunk, ha gyógyszerek miből készülnek? Azok is ugyanúgy atomokból és molekulákból állnak, mint a gyógynövények. Innentől fogva nincs semmi olyan a világban, ami a nem lenne természetes. Hiszen ami létezik, az mind a természet része. A gyógyszerészek csak annyit csinálnak, hogy az esetleges nem kívánatos hatásokat igyekeznek kiküszöbölni az alkalmazott anyagok esetén, illetve a koncentráció növelésével és az anyag tisztításával jobb hatásfokot érnek el. A nagy tapasztalat útján pedig még hatékonyabb koktélokat tudnak készíteni, mint amit maga a természet önmagától alkotott.

A gyógyszeres téma persze ezzel még nem zárult le. Sajnos a harácsolás és a szegénységtől való félelem ebbe a szférába is betört. A gyógyszerész ipar az eredeti, korábban vázolt ideától egy kissé távolra került. A cégek elsődleges célja nem a gyógyítás, hanem a minél nagyobb bevétel megszerzése. Így ha találnak is gyógyírt egy komoly betegségre, inkább azt a pirulát fogják gyártani, amit az embereknek folyamatosan vásárolniuk kell, ahhoz hogy ne haljanak meg, nem pedig azt, ami rövid úton meggyógyítja őket. Úgyhogy arra a kérdésre, hogy miért járunk természetgyógyászhoz a doktorok helyett, a válasz ez lehet: nem bízunk a modern gyógyszerészetben. Előszeretettel veszem elő ilyenkor azt a példát, ahol a televíziózást vizsgáljuk. Alapvetően a tévé is lehetne jó, ha valóban értéket közvetítene. De mivel már nagyon régóta a tömegmanipuláció és a butítás eszköze, ezért már senki nem tekint rá hasznos dologként. Valahogy így fordult a gyógyszeripar ideája is  teljesen ellentétes irányba. Így inkább visszatérünk a természeteshez, és például követjük Szabó Gyuri bácsit, a bükki füvesember tanácsait arról, hogy milyen nyavalyára melyik növény van jó hatással.

Az étkezés sem egyszerű feladat, ha jót akarunk magunknak. A tömegtermelés miatt olyan növények létrehozásán fáradoznak az okosok, amik jobban bírják a szélsőséges viszonyokat, mindig sok a hozamuk, és a leszüretelt termés is nagyobb, valamint a betegségeknek is jobban ellenállnak. Régen még természetes úton keresztezték és nevelgették az újabb változatokat. Ma már genetikai laborokban fejlesztik ki ezeket. Ma már odáig jutottunk, hogy az alma kétszer, háromszor nagyobb, a paradicsom piros helyett rózsaszínű és annyi íze van, mint egy pohár víznek. A bennük rejlő valódi tápérték és vitamin szinte semmi. Akkor meg minek? Ha vizet akarok inni, akkor megnyitom a csapot. De ha egyszer étkezem, a tálcán lévő zöldségeknek nem kell hatalmasnak lenniük, inkább legyenek kisebbek, de finomak és vitaminban gazdagok. Nem csak a nemzeti vagyon itthon tartása miatt fontos, hogy hazai terméket vásároljunk, hanem azért is, mert ami a közeledben termett, azt nem kellett telenyomni tartósítószerrel, hogy kibírja az utazást. Ha tehetem, a közeli CBA, Penny, Tesco és egyéb szupermaket helyett elsétálok a piacig, ahol helyi termelők portékáját tudom megvásárolni, azonos áron, sok esetben még olcsóbban, de még fontosabb, hogy frissebb és finomabb zöldséget és gyümölcsöt. Mézet is ott veszek, mert tudom hogy a termelőtől (vagy egy barátjától) vásárolom, valamint az is olcsóbb mint a boltban, és még jobb is. A hentesáru dettó. Ja és kitalálták, hogy a csökkenő tápérték miatt zabáljunk vitaminokat, hogy meglegyen minden, ami a testnek kell. Ez is a gyógyszergyárak malmára hajtja a vizet. Arról nem is beszélve, hogy az emberi test önmaga képes előállítani bármit, amire szüksége van. Úgyhogy pezsgő tablettát és kapszulákat magunkba tömni teljesen felesleges. Ha van mégis haszna, azzal csak azt érjük el, hogy hozzászoktatjuk a szervezetünket ahhoz, hogy nem kell megdolgoznia semmiért. Aztán ha abbahagyod a vitaminok szedését, akkor elgyengülsz és lebetegedsz, mert ellustult a szervezeted.

A használati tárgyak? A tendencia hasonló. A fogyasztói társadalomról már írtam egy összefoglaló cikket korábban. Olyan cuccokat gyártanak nekünk, amik elromlanak, hogy idővel megint menjünk vásárolni. Tartós dolgok helyett csillogót adnak el nekünk. Minden szar műanyagból van. Sajnos a háztartási hulladék legnagyobb része is ez. Miből készül a műanyag? Kőolajból. Megint az iparmágnások járnak jól. Bevallom, néha valóban szükség lenne arra, hogy mesterségesen előállított, erősebb anyagokat használjunk, csak egy példa: mondjuk a vidiás fúróhegy kell, ha kemény anyagot (falat) kell fúrnod. De ha nem vigyázunk, lassan a falak is műanyagból lesznek, ahogy a pázsit és a tükörbe néző ember is. Szabjuk meg a határt! És ha valami elromlik, igyekezzünk inkább megjavítani! Annyi baj volt már a bringámmal, de mégsem adom el, nem veszek helyette másikat, hanem megjavítom. Legalább már tudom, hogy mi a gyengéje és egyre jobban megismerem, ahogy önmagamat is, ez által válik a leginkább a hasznomra, nem úgy ha rögtön eldobom és másikat veszek. Ezt a gondolatmenetet a párkapcsolatokra is alkalmazhatnánk. Legyen az is BIO.

Szóval az jó, ha a szeretjük a természetes anyagokat, de itt is vigyázzunk az egyensúlyra. Ez a törekvés egy idő után beteges is lehet. A biománia egész jól hangzik, ha az üzleted nevébe belecsempészed. De nem biztos, hogy minden bio, ami fénylik. Ezt a divathullámot meglovagolva ugyanúgy kihasználják a tudatlan vásárlóközönséget a szemetet gyártó multik. De ebbe most nem megyek bele. Az is tény, hogy az ember azért maradt fent ilyen sokáig, mert képes volt alkalmazkodni. Tudod te, hogy az őseink mit ettek? Bármit, amit találtak. Az emésztőrendszerünk olyan, hogy képes szinte bármiből energiát előállítani. Úgyhogy jó, ha nem műanyagot kajálsz, de nem kell félned a többitől sem. Ha a megérzéseidre hallgatsz, úgyis megsúgják hogy mi a jó neked. Hallgass önmagadra, válassz szívből!

Fotó: incredi

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Locus túratérkép kezdőknek és profiknak 2022

OsmAnd túratérkép egyszerűen

Mátyás Király Vadaskert és a magán erdők önzése