Jojó a diéta?

Sok valódi értelemmel bíró kifejezés került a köztudatba hibás jelentéssel. Ilyen a diéta is. Sokan, ha meghallják ezt a szót, egyből az éhezésre és a szenvedésre gondolnak, amit azért tesznek, hogy karcsú alakot szerezhessenek maguknak. Ha a "dietetikus" szó ismerős a számodra, akkor viszont valószínűleg jó úton jársz. A diéta annak a tudománya, hogy az ember úgy táplálkozik, hogy az a lehető legjobb legyen neki. Abban is segíthet, ha hízni vagy ha fogyni szeretnél, de az egész dolog kulcsa, hogy mindezt egészségesen tedd.

Duci gyerekként nőttem fel. Kisgyerekként egy elég necces tüdőgyulladásból sikerült kilábalnom, hosszas gyermekkorházi ápolás után csontsoványan kerültem haza. Ezt a környezetem, szerető nagymamám és a családom azzal próbálta mielőbb helyrehozni, hogy sok finomságot adtak nekem. Nem vagyok az a fogyókúrás típus, életemben ha kettőt kipróbáltam, de ez a kifejezés a laikus számára is ismerős lehet: jojó effektus. Ezt volt az első, hogy átéltem.

Jojó akkor alakul ki, ha egyensúly nélküli, helytelen diétával (éhezéssel) kínzod mgad. Az is lehet, hogy elérted a vágyott alakot, de milyen áron? Majd mikor a szervezetedben kiürültek a vésztartalékok, és te úgy érzed, szellemileg is teljesen belefáradtál, zabálni kezdesz. Mindez azért van, mert a tested pótolni akarja amit elvesztett. Ha jó ütemben fogysz le, hosszú idő alatt, mozgással és egészségesen, úgy hogy az életmódodat változtatod meg, akkor nem lesz jojó. Nem kell tőle félned.

Ez a dundi húsgombóc állapot nagyjából tíz évig tartott. Energikus, de lusta gyerek voltam. A gyerekeknek amúgy is sok energiájuk van. Nyáron a mamánál sokat gördeszkáztam, tinédzserként a nyár elmúltával végre látszott valami a férfiből, ami belőlem nő, de a sötét bőrszínnel a pocakom nem lett kisebb. A tornaórákon a kevés sportos gyerek kivételével szerintem a legtöbb gyerek nem szerzett túl jó élményeket. "Kígyó, béka, sólyom, zsiráf, víziló, oroszlán, teve, a mai órán egyenlően, mindenkinek ugyanazt a feladatot kell végrehajtani: másszatok fel a fa tetejére az almáért!" A gyenge teljesítmény még jobban elvette a kedvem a mozgástól, a kudarc nem tesz jót a gyenge önbizalmú tudat fejlődésének.

Azért valahogy túléltem a középiskolát. Sok tapasztalattal és barátokkal, de a szerelem csak plátói maradt akárhányszor ütött belém a ménkű. Bárki bármit mond, a vonzerőhöz nem kocka has kell, vagy ha nő vagy, akkor nagy mellek és széles csípő. Egyetlen egy dolog van, ami varázsszerként hat (a recept ráadásul uniszex), az pedig nem más mint az önbizalom. Ennek a dinamikája viszont olyan, mint a 21-es csapdája: ha nem tetszel magadnak, akkor nincs önbizalmad és nem találsz társat. Viszont amikor találsz, akkor megerősödik az önbizalmad és legyeskednek körülötted a keresetlen udvarlók.

Hogyan szerezhet hát önbizalmat az, akinek nincs? Jó barátom, a középiskolás színjátszó csoport vezetője (mellesleg testépítő) azt a tanácsot adta: ha egyensúlyba szeretnél kerülni önmagaddal, két dolgot tehetsz, mindegyik ugyanolyan hatásos: a.) fogadd el magad olyannak, amilyen vagy és szeresd magad; b.) ha változni akarsz, akkor vedd az irányítást a kezedbe és dolgozz meg érte!

A jelenség ami mindkét esetben is működik: ami kint, az van bent. Ép testben ép lélek. Vica verza. Tehát ha van önbizalmad, akkor egészséges leszel és szép is. Viszont ha nem tetszel magadnak, de megdolgozol érte és ezért széppé válsz, akkor örömmel nézel a tükörbe, és így lesz önbizalmad. Mind a két esetben bomlanak utánad a többiek. Viszont tudd, hogy ez az egész illúzió! Te mindig szép vagy! Ha teszel érte, ha nem! Ahhoz hogy megértsd, hallgasd meg mit üzen neked Nick Vujicic, a kezek és lábak nélkül született nagyszerű előadó.

Az első úthoz (szeresd magad) nincs szükség semmire, csak egy gondolatra. Fejben dől el. Bár lehet, hogy egyszerűbbnek tűnik, valójában ez a nehezebb út. Mert önző egónkba szorult tudatunk hiába látja a szorongást, és tudja hogy nincs rá szüksége, nem bír felül kerekedni önmagán. A tudás mögött nincsen valódi hit. Ha egy gondolati rögöt semmivé akarsz tenni, az hosszú folyamat. Ha egyet sikerül köddé foszlatnod, a többi is egyre könnyebben megadja magát, de addig marad (nekünk, földi halandóknak) a nehezebb út. Kell, hogy a kezünkbe vegyünk valami súlyt, a tudatunk így képes befogadni a dolgot: "igen, most már szép vagyok, hiszen megdolgoztam érte".

Mire húszéves lettem, még mindig távol álltam a csajoktól. A tükör egy csokigolyót mutatott bármikor is néztem bele. Bátyám talált egy nagyon ígéretesnek tűnő receptet, az Atkins-diétát. Mielőtt rákeresnétek, előre szólok, hogy a dolog elég veszélyes. Atkins bácsi májrákban halt meg. Ugyanis ha csak húst eszel egész életedben, a húsban lévő méreganyagok annyira megterhelik a szervezetedet, hogy a vége nem valami vidám. Erről azonban csak később szereztem tudomást, évek elteltével a Pannon Egyetem "wellness és fitness a hétköznapokban" című óráján. Atkins bácsi fő irányelve, hogy ne éhezz! Egyetlen kikötése volt, hogy a diéta első szakaszában naponta maximum 10 gramm szénhidrátot fogyaszthatsz. Amúgy kábé degeszre zabálhatod magad fehérjével, az úgysem rakódik le.

Az idő elteltével, nagyjából három hónap alatt leadtam majdnem húsz kilót. A kádban fölhúztam a lábam és összezárt térdekkel el tudtam nézni a combjaim között. Ez olyan (hitvány) idea, mint a csajoknál a bikinihíd. Ilyen élményem sohasem volt addig. Végre teljes embernek éreztem magam. Pár hónap múlva sikerült is becsajoznom. Az önbizalom persze a libidóhoz is kell, úgyhogy a karcsúságból adódó tartalékokból már csak a szexuális viselkedészavaromon kellett valahogy, néhány pillanatra felül kerekednem, hogy sikerüljön azt a fránya szüzességet is valahogy elveszíteni.

Nemrég múltam harminc. Az Atkins diétával kapott karcsúságom már sehol nincs. Van egy kis pocakom, de szeretek mozogni. Kerékpározok és sétálok, túrázok amikor tehetem. Viszont megtapasztaltam már az élet egy-két dolgát, és már tudom hogy az önbizalomhoz nem kell semmi más, csak hogy szeressük magunkat. Az pedig nem is olyan nehéz. Bárkinek, aki diétába kezdene, javaslom, hogy semmiképpen ne éheztesse magát, és a monoton étkezést is felejtse el (káposztaleves kúra és hasonló baromságok). A lényeg, hogy fehérjéből és szénhidrátból is egyenlő arányban fogyasszunk: húst, halat, zöldségeket, sok értékes, bennük lévő vitaminnal rosttal és nyomelemmel. Ha valóban változtatni szeretnél az alakodon, akkor a kiegyensúlyozott étrend mellé kezdj valamit sportolni. Sétálj sokat, vagy nézz ki valami egyszerű dolgot, és menj ki rendszeresen. Az elégedettség és a mosoly garantált! :)

Fotó: Antony-Hell

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Locus túratérkép kezdőknek és profiknak 2022

OsmAnd túratérkép egyszerűen

Mátyás Király Vadaskert és a magán erdők önzése