A gazdagság 13 aranyszabálya

Tuti befutó, örök érvényű, szuper tippeket tudhattok meg! A világ egyetlen boldog milliárdosa most megosztja veletek a lelki és anyagi gazdagság 13 titkát!

1.) Megérett a megy
Szegény, aki többre vágyik. Ha megelégszel a kerted ízletes gyümölcseivel, te vagy a legboldogabb és leggazdagabb az egész világon.

2.) Csipkebokor vessző
Egy ismerős ajánlotta nekem Robert Kiyosaki munkásságát. Vajon miben különbözik a gazdagok viselkedése a szegényekétől? Az úr nagyon tudja. Az egyik pazarol, míg a másik befektet. Ezek pénzt termelnek pénzzel. Hogy milyen morális értékek sérülnek meg harácsolás közben, az a kutyát sem érdekli. Arról sem beszélnek, hogy van olyan, akinek esélye sincs arra, hogy bármiféle tőkével induljon (anyagival vagy szellemivel).

3.) Te leszel a párom
Olyan embereket gyűjts magad köré, akik tesznek azért, amit el akarnak érni! Mennyit hangoztatják, hogy a szegények változást szeretnének, de amikor azt kérded tőlük, ki szeretne tenni érte, akkor csak a tücsökciripelés hallatszik. De ez nem azt jelenti, ha a szomszéd új telefont akar, akkor neked is kell. Tudd, hogy minek van értéke. A fogyasztói társadalom pazarol. Te ne tedd!

4.) Te kisleány hová mégy
Láttam egy dokumentumfilmet, amit Yann Arthus-Bertrand készített, a címe: Human (YouTube-on megnézhető, magyar felirattal). Az emberi természetet mutatja be. Bertrand több ezer nőt és férfit kérdezett meg, és a legértékesebb történeteket összefűzte. Körbejárta a világot, hogy megmutassa nekünk, mit is jelent embernek lenni. Azt hitted, hogy szegény vagy? Ha látod mások nyomorát, lehet, hogy a saját sorsodat teljesen más jelzőkkel illeted majd.

5.) Érik a tök
Így az ötödik pont felé térhetünk rá arra, hogy nem minden arany, ami fénylik. A spirituális média is tele van ilyen hangzatos címekkel, amik számmal jelölt pontokba szedik a különböző problémák megoldásainak egyedüli módozatait. Mintha minden gond megoldására létezne egy univerzális csodarecept, amit csak össze kell dobni, mint egy tökfőzeléket vagy a tökös-mákos rétest. A produktumot pedig ízlés szerint tálalhatjuk.

6.) Hasad a pad
A marketing nem olyan rossz dolog, hiszen az is csak egy eszköz. Az eszközök alapvető jellege, hogy önmagukban ártalmatlanok. A felhasználó szándéka teszi a cselekvést jóvá vagy rosszá. Lukács Zoltán barátom a sorslevelek magyarországi felolvasását vezeti évek óta. Meggyőződése szerint lehet úgy az emberek elé tárni a fontos dolgokat, hogy azzal ne tolakodjunk. Akit érdekel, ahhoz úgyis eljut az információ. Persze mi hátulról ezt támogathatjuk a média eszközeinek ismeretével és helyes használatával.

7.) Zsemlét süt a pék
Ha megdobnak kővel, dobj vissza kenyérrel. Éhesnek az árpakenyér a húsnál jobban ízlik. Ez a sok értékes szólás úgy hiányzott nekünk, mint egy falat kenyér. A lényeg, hogy a szegény embernek az egyszerű pékáru is királyi lakoma.

8.) Üres a polc
Ha folyamatosan az életet élvezed a "carpe diem" szlogent hangoztatva, vajon mi lesz a vége? A tücsök leszel, vagy a hangya? Az egyetemen legendák terjedtek azokról az életigenlőkről, akik a vizsgákra sem tanultak soha, másnaposan beadták a királycsávó formát és jó jegyet szereztek. Persze aki lelkiismeretesen, lámpalázas szorongással várta végig a sorát a folyosón, az éppen hogy csak átcsúszott a pótvizsga bérlet utolsó lyukasztásának alkalmával. Szerintem a tücsök és a hangya is jól teszi. Az egyik anyagi értékeket halmoz, a másik pedig élményeket, csak találjuk meg az egyensúlyt a kettő közt.

9.) Kis Ferenc
Pál Feri is felteszi a kérdést: miért vágyunk gazdagságra, hatalomra, sikerre? Erre a kérdésre sokan azt válaszolják, hogy mindez azért kell, hogy meg tudjuk vásárolni az egészséget, hisz a mai világban ehhez pénz kell. Akkor valójában a belső vágyad az egészség, nem? Mások sikeresek szeretnének lenni, ehhez kell nekik a sok pénz. A hírnév visszaigazolja a számukra, hogy van értelme annak, hogy a világon vannak. Akkor sem a pénz a valódi cél. Hanem az élet.

10.) Tiszta víz
Öntsük a pohárba. A gyerekek értékrendjében a cukros üdítők magasabban vannak az életadó víznél. Ők csak azt érzik rajta, hogy finom és édes. Édes az élet. Na de mi a helyzet az édesvízzel? A szülő értékrendjében hol is van a víz? Ásványvizet veszel és szelektíven gyűjtöd a palackot? (Én így teszem, nekem is vannak hibáim, nem tehetek róla, hogy nem bírom a csapvíz klóros utóízét, amitől gyakran még szomjasabb leszek, mint előtte. Szóval azért veszek vizet, hogy műanyagot dobhassak a kukába.) De ha az alapvető értékeket becsülöd, akkor megértheted a lényeget.

11.) Ha nem tiszta, vidd vissza
A fejlődő országokban a víz is érték. Ha olyat ihatnának, ami nálunk a csapból jön, a két kezüket összetennék. Számukra ez már luxus. A globális felmelegedéssel a sok kiolvadt sós jég óriási mértéke is csökkenti az édesvíz jelenlétét. Olyan a társadalmunk, mint a süllyedő Titanic. A hajó egyik fele már a víz alatt, a másik fele a levegőben. A gazdagok fent annak örülnek, hogy az ár nem az ő rezidenciájukat öntötte el. Köztük a harc csak azért folyik, hogy hozzáférhessenek a jobb kilátáshoz, a gladiátor harc páholyában. Csakhogy az egyik jégcsapot már valaki felvette, és dárdaként hajítja feléjük.

12.) Majd a cica megissza
Ha elfogyott a sör, vizet iszunk, mint az állatok! Ha nincs autónk, akkor gyalog járunk, mint az állatok. Náluk nincs gazdagság, sem szegénység. Csak az élet. Vagy tisztelik a természetet, vagy meghalnak. Ennyi.

13.) Sicc
A pontokba szedett viháncolásnak ezennel vége. Csatlakozz hozzám, meditáljunk együtt egy kicsit. Gondold végig, számodra mi a legértékesebb dolog a világon? Mi az, ami már hosszú idő óta a legtöbbet adja neked? Mi az, ami nélkül nem tudnál élni?

Fotó: TheRafflesia

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Locus túratérkép kezdőknek és profiknak 2022

OsmAnd túratérkép egyszerűen

Mátyás Király Vadaskert és a magán erdők önzése