Meditáció, a munkában és úgy egyáltalán

A meditáció szó jelentését számomra sokáig misztikus köd fedte. Pedig az eredeti jelentése csak annyi: gondolkodás. Tehát ha azzal a szófordulattal élek, hogy erről a dologról most meditálnom kell, az teljesen helyén való. Nem kell ahhoz lótusz ülésbe vágnom magam, zümmögni a gégémmel és légzéstechnikával elrepítenem a elmémet egy másik dimenzióba. Egyszerűen arról van szó, hogy józan paraszti ésszel átlátni a dolgok összefüggésén és olyan tudatállapotot teremteni, ahol megengedjük magunknak, hogy a megoldás megszülessen, előítéletektől és akarástól mentesen.

Már biztosan hallottad te is, hogy ha legközelebb cselekszel, inkább számolj el háromig, vagy tízig és csak utána reagálj. Próbálj hideg fejjel gondolkozni, ne légy olyan forró fejű. Mert amikor az érzelmek hullámai összecsapnak a fejünk fölött, akkor a stressztől vezérelten már csak két ősi reakciónkra támaszkodunk: vagy támadunk, vagy menekülünk. Ez nagyon nem király, főleg ha olyan szituációban játsszuk el ezt, ahol ennek tényleges tétje van, amikor vérre megy. (Persze ha jól gondolkodsz, ilyen helyzet nem létezik.)

Legtöbbször a munkával kapcsolatban kerülünk olyan szituációkba, ahol fel kell venni a kesztyűt. Az utcán ha szembejön velünk egy kellemetlen dolog, megtehetjük hogy kikerüljük és tovább megyünk. De a dolgozóban a helyzeteket kezelni kell. Kötelező, hiszen ezért kapod a fizetésed, hogy megoldd a problémákat. De mi van akkor, ha a sok stressz miatt már aludni sem tudsz rendesen, otthon is a munkán jár az eszed és még hétvégén is előveszed a gépet, hogy "egy kicsit" felkészülj a hétfői meetingre.

Nemrég hozzám került egy érdekes könyv: Tudatos jelenlét a munkában címmel, Anna Black írta és az Angyalműhely Könyvek gondozásában jelent meg. Esküszik rá, hogy ha tudatosan a jelenben vagy munka közben is, örömet hoz a mindennapi tevékenységek elvégzése; erősíti az önbizalmat; az automatikus reakciók helyett tudatos válaszokra kélsztet; csökkenti az átélt stressz hatásait és javítja a problémamegoldást. Mindezt a "mindfulness meditáció" technikájával, amivel persze pozitív változásokat érhetünk el környezetünkben.

A könyv 140 oldalon keresztül vitatja a témát, színes illusztrációkkal és lélegző tipográfiával igazán olvasóbarát, csak úgy vonzza a tekintetet és közös felfedezőútra hív. Mindazonáltal hogy könnyen érthető, annak aki már kicsit is közelebb került az ezotéria tüzéhez, lehet hogy esetenként túl szájbarágósnak tűnhet. De valójában pont ezért kifejezetten gyorsan végig lehet pörgetni, miközben lapozgattam, úgy ugrált a szemem a sorok között, mint az iskoláslány a lépcsőfokok között.

Mindamellett hogy meghagyjuk magunknak az időt és a teret arra, hogy akkor foglalkozzunk a munkával, amikor arra szükség van, a való életből merített példákkal mutatja meg, hogy milyen pozitív hatásai vannak, ha megfogadjuk a tanácsokat.

Ha már munka, akkor valamilyen kommunikáció biztos van. Kapsz egy emailt, amiben a kolléga vagy egy kuncsaft képtelenségeket kér, értetlen és emiatt elgurul a gyógyszered. Ilyenkor a képzetlen elme lángra gyúl és visszakézből úgy leosztja a levél íróját, hogy a küldés gomb lenyomásával a laptop is keresztül szakad az asztalon; és amúgy is mindenki elmehet melegebb éghajlatra. Az okosabb ilyen esetben elszámol háromig. Tudatosítja magában, hogy: oké, negatív gondolataim vannak, legszívesebben kiosztanám őt, kimondom hogy nem esik jól, hogy a másik fél úgy gondolja hogy jobban tudja nálam, hiszen nekem már iksz év tapasztalat van a hátam mögött. Esetleg kimegyek a friss levegőre és iszok egy forró teát. Mire visszaérek az irodába sokkal frappánsabb és a helyzethez illő választ tudok írni. Sőt olyan is előfordult már, hogy mire tízig számoltál, a kolléga újabb levélben kifejtette hogy mégsem jó ahogy korábban gondolkodott és inkább rád bízza a döntést. Minden megoldódott, minden szuper. És mi lett a stresszel? Agyő gond, agyő problémák.

Anna Black könyve jó eszköz azok számára, akik még sosem meditáltak, hiszen a gyakorlatokat is bemutatja, és még lótuszülésre sem kényszerít minket, levitálnunk sem kell; ezzel együtt szórakoztató olvasmány azoknak, akik már járatosak a témában.

A munka mellett az élet más területén is sikerrel alkalmazhatóak a meditatív technikák. Egy baltimore-i iskolában a hétköznapok részévé vált. Itt a renitens diákokat nem fenyítik és leszidják, hanem egy kellemes, meleg, színes és csendes szobába vezetik őket, ahol gyakorlott szakemberekkel együtt meditálhatnak. A tanulmányi eredmények javulnak, a diákok és a tanárok is megtanulták kezelni a stresszt.

A lényeg, hogy ha valami nem frankó, higgadjunk le és meditáljunk együtt. ;)

Fotó: yangxueguo

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Locus túratérkép kezdőknek és profiknak 2022

OsmAnd túratérkép egyszerűen

Mátyás Király Vadaskert és a magán erdők önzése