Izzasztó kunyhó

Programajánló is a mai bejegyzés. A Karabaksa tanyán a holnapi napon ismét izzasztókunyhó szertartás lesz. Ez a rituálé a mai, modern szaunák őse. Arról fogok mesélni nektek, hogy mi is ez és hogy miként éltem meg az élményt. Így ha legközelebb lehetőségetek adódik részt venni rajta, talán lesz kedvetek csatlakozni.

Két hónapja, a nyár végén egy közeli jó barátom invitált erre a szertartásra. Innen a Dunántúlról, Veszprém környékéről indultunk, négyen. A Karabaksa tanya az Alföldön található, Kecskemét közelében, Felsőmonostor és Bugac között. Jó hosszú út várt ránk, három és fél órán keresztül kocsikáztunk. Közben megálltunk gyümölcsöt vásárolni és a Duna mellett lehúzódtunk kicsit, hogy a parton pihenjünk rá a még előttünk álló útra és befogadjuk a folyó áramlását. Három óra körül értünk a környékre. Az útleírás számunkra nem volt elég pontos, egész sokat keveregtünk a környéken, de végül jó helyre érkeztünk.

Ha ilyen szertartásra készülsz, érdemes tudni, hogy ehhez a megtisztulási folyamathoz a böjt is hozzá tartozik. Az őseink ezt még komolyabban vették, most már csak az az elvárás, hogy előző napon lehetőleg csak gyümölcsöt fogyassz, illetve könnyű ételeket. A szertartás napján pedig lehetőleg csak vizet igyál, esetleg reggelire egy kevés gyümölcsöt. Szív és érrendszeri betegségekben szenvedőknek nem ajánlott; épp ezért fontos, hogy az egészséges ember is józanul és kipihenve érkezzen, minél többet bírjon a szervezetünk.

Szépen rendben tartott udvar, istálló, tűzhely, színes asztalok, frissen nyírt fű, gondos kert, zamatos levegő és mosoly várt ránk. Nekünk ez volt az első, de voltak ott olyan emberek, akik már többször izzadtak itt. Fehérholló Öskü, a sámánunk fogadott minket. Egy ideig szabadon kószáltunk, lepakoltuk a gyümölcsöket és az elemózsiát a nemrég épült szabadtéri, fa kunyhó-tető alá, az asztalokra.

A meghitt hangulatot és erőt sugárzó tűzben már izzottak a kövek. Két kunyhó közül lehetett választani; az udvarban egy kisebb és egy nagyobb is fel volt állítva. Mi a nagyobbat választottuk. Mikor éppen nem használják őket, kívülről csak a faágakból épített váz szerkezet látható, és a kör alakú építmény közepén, a földbe ásott mélyedés. Ebbe kerülnek majd a kövek. Amíg a tűzember még a lángokat táplálta, beültünk Fehérholló jurtájába, ahol elmondta nekünk hogyan is fog zajlani a délután.

A fa szerkezetre régen a törzs tagjai terítették a családok legszebb, hímzett takaróit. Ma már a sámán gondoskodik erről. A sátorban majdnem teljes sötétség van, csak a szintén fedett bejárat felől szűrődik be egy kis fény. Négyszer ismétlődő ciklusból áll a szertartás. A legelső kör elején hét vagy több izzó követ kér a sámán, amit a közepén helyez el. Minden kör elején újabb kövek kerülnek a kunyhóba, a sámán megérzése szerint. A kövekre gyógynövényeket szórunk, a sámán behajtja az ajtót és vizet önt az izzó kövekre. A gőz és a forróság elönt mindenkit; a sámán dobolni kezd és énekelni, a csoport is vele kántál. A közös zene és a ritmus segíti a révülést és összetart minket. Két dal között ismét vizet önt a kőre és növényeket (varázsport). A ciklus végén a vízember egy tálban vizet hoz a sámánnak, aki ezt körbeadja. Amikor hozzád kerül a tál, imádat és jó kívánságodat megoszthatod a többiekkel és kortyolsz az edényből, majd tovább adod.

Az izzasztó kunyhót a ciklusok végén lehet elhagyni. Ha már egyszer kimentél, már nem jöhetsz vissza. A megtisztulási folyamat egyben a születés szimbóluma is. Odakint a vizes ember ad inni, és leheveredhetsz a földre, hogy kipihend az élményt. Nyugalomban és csendességben hagyjuk egymást, amíg a szertartás befejeződik. A sámán időt hagy mindenkinek, hogy a négy ciklus, a kunyhó elhagyása után mindenki magába szállhasson.

A társaim közül, akivel a tanyára érkeztem, az egyik srác már az első kör után kiment, nem bírta tovább. Egy kicsit megkönnyebbültem, hogy nem kell a leggyengébbnek lennem, hogy más felvállalta ezt a szerepet. Mint kiderült, ő évek óta szív problémákkal küzd. Törődik magával, sportol amennyit tud, főleg kerékpározással és úszással tartja magát fitten. Eljött közénk, hogy próbára tegye magát. Viszont botor módon az előéletét nem osztotta meg velünk, ilyen esetben legalább a sámánnak tudnia kell erről. Vigyázzatok magatokra!

Nekem a második kör végén ki kellett jönnöm. Melinda a harmadik után dőlt ki, Dávid barátom viszont végig bent maradt. A tapasztaltak szerint ez mindig más, az állóképességed függ attól hogy éppen milyen passzban vagy, és hogy éppen most milyen megélésre van szükséged.

A jurtában ülve a szertartás előtt és után is húztunk Tarot kártyát. Hogy milyen üzenettel bír a számodra, az rajtad múlik. Igazán találónak éreztem mindegyiket. Először az "üres-ség" kártyát húztam. A többi lapon szép színes ábrák vannak, ezen semmi nem volt. A végén pedig a "forrás" kártyát választottam ki "véletlenül". Ez nagyon jó volt, egy ideje célom hogy visszataláljak a gyökereimhez, ahonnan ujjá születve, bölcsen és megtisztulva, az erő birtokában indulhatok utamra.

A szertartás után megosztottuk egymással a hozott elemózsiát és beszélgettünk a megélt élményről. Ha teheted, és úgy hozza a sors, legközelebb csatlakozz te is!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Locus túratérkép kezdőknek és profiknak 2022

OsmAnd túratérkép egyszerűen

Mátyás Király Vadaskert és a magán erdők önzése