A most hatalma

Egy barátom azt ajánlotta, hogy ha épp nem bővelkedek a téma ötletekben, akkor írjak könyvajánlót. A mai témánk is kicsit az lesz, bár nem az intellektuális uborkaszezon miatt, hanem mert itt az ideje.

Hamarosan új rovat indul a Tudatos-napon. A filmeket is nagyon szeretem, de mostanában nagyon válogatós vagyok; hazaérve ha este már nem megyek semerre és valami hangra vágyom, inkább a YouTube-on keresgélek. Általában olyan anyagokat, ahol emberek beszélgetnek értelmes témákról. A videó megosztón vezetek egy lejátszási listát, mesterkurzus címmel. Mostantól szerdánként megosztok veletek egy-egy anyagot, médiára fel!

Lehet, hogy hallottál már Eckhart Tolle munkásságáról. Az ő filozófiáját boncolgatnám egy kicsit. A fő műve nem más, mint A most hatalma, egy lelkes útkereső jóvoltából pdf-ben le is tölthető. A szellemi táplálék glutén mentes verziója pedig a Librinél.

A Dalai Láma egy gondolatát had idézzem nektek: "Amikor beszélsz, csupán azt ismételgeted, amit már tudsz. De amikor hallgatsz, valami újat fedezhetsz fel". 

Ha a választ keresed, helyet kell adnod annak, ami jöhet. Ha tele vagy gondokkal és gondolatokkal, akkor nehéz dolgod lesz, mert már nincs helye másnak az fejedben. Ezért fontos a belső csend. Engedd meg magadnak a hallgatást. A meditatív gyakorlatok egyik legnagyobb kihívása ez. Ürítsd ki az elméd. Egy hölgy barátommal beszélgettünk erről, hogy talán a nőnek nehezebb dolga van, mert ők amúgy is folyamatosan agyalnak valamin. A férfi nézi a plafont, a nő morfondírozik: biztos nem volt jó a vacsora, nem tetszem neki, a másik pizsamámat kellett volna felvennem, a bevásárló listára nem írtam fel a hipót; a férfi fejében pedig nincsen semmi más, profán csak arra gondol, hogy ott egy pók a falon.

Az emberek fejében két dolog miatt fodrozódik a gondolatok óceánja: az egyik a múlt, a másik pedig a jövő. A meghozott döntéseink miatt őrlődünk, az elhibázott lépéseinken, azon hogy mit és hogyan lehetett volna másképp tenni. Vagy azon hogy holnap milyen feladatok várnak rám, hogy majd ekkor és ekkor mi fog velünk történni, hogy emez és amaz mit szól majd hozzánk.

Nem hiányzik valami a képletből? A múlt és a jövő közt mintha még lenne valami. Folyton keresgéljük, hogy hol is lenne jó helyünk a világban, ahelyett hogy megállnánk és itt helyben körülnéznénk. Igaz, hogy mennyi csoda vesz körül? A múlt és a jövő zugait bújjuk, itt vagy ott keressük magunkat, holott a legtöbb időt mégis csak a kettő között töltjük el, a mostban; azaz hogy töltenénk, ha nem menekülnénk folyton előle.

Engedd el. A múltban történteken már úgysem tudsz változtatni. Azok a problémák amik holnap jönnek, még távol vannak, nem most kell megküzdened velük. Mindennek megvan a maga ideje. Ha jelen vagy, ha itt vagy és befogadod a világot; a zsibongó gondolatok terhe alól felszabadulva, a csendben és a nyugalomban minden sokkal egyszerűbbé válik.

Az emberen kívül kevés olyan állat van, amely eszközöket használ a boldoguláshoz; még kevesebb azok száma, akik összetett szerszámot hoznak létre, bizonyos céllal; hogy megszerezzék a táplálékot. A gondolat is egy eszköz. A gondolat nem te vagy. Az, ami valójában te vagy, sokkal mélyebben van. Amikor nem gondolkozol, te akkor is létezel; létezik aki figyel, lélegzik és él. Annyi eszköz van a kezünkben, amiket bölcsen tudunk használni, arra, amire kell. Mégis az elme munkája az, amivel a legtöbb gondunk van. Pedig nincs más dolgunk ezzel sem, csak néha le kell tenni. Megállni egy időre, szünetet tartani.

A zenében is a sok apró csend alakítja a ritmust, amitől életre kel a dallam. Amikor az intuíciódra hallgatsz, akkor sem a gondolatokat hajkurászod, hanem nyitottá válsz valami nagyobb dologra, ami mélyen benned van; belülről jön valami késztetés, megmagyarázhatatlan, mégis tudod, hogy az a jó döntés, amit ennek hatására hozol. "Igazán jól csak a szívével lát az ember". A gond helyére mosoly költözik, legyünk hát nyitottak rá!

Ha már új rovat, előzetesként a témához illő videót osztok meg veletek, egyik kedvencem Eckhart Tollétől.

Fotó: ryky

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Locus túratérkép kezdőknek és profiknak 2022

OsmAnd túratérkép egyszerűen

Mátyás Király Vadaskert és a magán erdők önzése