A férfi és a nő ereje

Erősebb és gyengébb nem? Nem így fogalmaznám meg a kettő közti különbséget. Jin és jang energia. Van eltérés a kettő közt, hiszen másfajta minőségű a kettő, de mindegyik bennünk él és együtt formálnak minket.

Volt szerencsém idén eljutni az Everness Fesztiválra. Először voltam ott, ráadásul az elejétől a végéig. Több barátom javasolta, hogy írjak róla egy összefoglalót, most jött el az ideje.

Sokszor Pál Feri előadásait hallgatom a YouTube-on, elalvás előtt, vagy házimunka közben. Ő szinte állandóan a párkapcsolatok működését elemzi, különböző szempontból. Vajon miért a kapcsolatok működésére koncentrál? Olyan fontos ez neki? És miért olyan fontos nekem?

Az Everness-en arra a kérdésre kerestem, a választ, hogy miként vagyok én férfi és hogy ezt hogyan tudom a lehető legteljesebben megélni. Megtalálni a harmóniát. Persze a két fajta belső energia egyensúlyát úgy tudtam megtalálni, ha először sikerül őket külön-külön megismerni.

A Serpa-sátorban vettem részt néhány műhelymunkában. Szürkemedve sámán és Lancsin Zsuzsanna vezetésével. Az első nap témája a férfi energia volt. Szürkemedve úgy tervezte, hogy a munkában csak férfiak vesznek részt, de majdnem annyian jöttek a sátorba nők, mint mi. Így spontán átszerveződött a program.

Első nap: tűz és szél

Megszólalt a sámán-dob, együtt meditáltunk és révültünk. Keresd meg a benned rejlő férfi energiát. Kapcsolódj össze a testeden keresztül, a talpadon át a föld belsejében a Föld magjával és a homlokodon át az feletted izzó nappal. Érezd, ahogy feltölt energiával. Keresd meg magadban azt a képet, ami a leginkább kifejezi a férfi erődet. Teremtő erő. Állj bele abba, amiben benne vagy, vállald fel magad, légy erős, stabil mint a vén fák, izzó mint a tűz, tartsd meg a Földet és a Napot!

Sokan voltunk. Így Szürkemedve utasítására a férfiak két körbe álltak. Kívül egy nagyobb, belül kisebb gyűrűbe. A hölgyek félrevonultak. Zsuzsanna közben őket instruálta. Még nem tudtuk mi lesz ebből. Mi elkezdtük a munkát, ők vártak arra a pillanatra, amikor majd csatlakozniuk kell.
Idézzétek fel az előző gyakorlatban átélt erőt. Kapcsolódjatok egymással. Ismét mellkasunkba dörrent a sámándob ősi ritmusa. Képzeletemben egy törzsi csoporttá váltunk, mint az indiánok a tűz körül. Együtt kántáltunk a kimondhatatlan rigmusokat. Fel és le hullámzott a két kör. A belső forgásba kezdett, az egész csoport egy óriási tűzrakássá vált, perzselő lángnyelvek csaptak fel az ég felé, a talpunk alatt izzott a föld. Halhatatlan és végtelen energiákhoz csatlakoztunk. Férfiak harci táncává változott a közös rítus: zord és marcona együtt lángolás.
Aztán arra lettem figyelmes, hogy valaki hozzáért a vállamhoz. Mindannyian észrevettük. A hölgyek körbe jártak, megérintettek minket. Mint a szellő a tűzre, olyan hatással voltak ránk. Először a korábbinál még erősebben összefonódtunk és hangosabban üvöltöttünk a dob ritmusára. Aztán a szellőből szél lett, átjutottak vállaink alatt, a két kör közé és középre. Lágy mozdulatokkal, figyelmes érintésekkel csitítottak le minket.
Végül parázsló hamuvá váltunk a csillagos égbolt alatt. Megnyugodott minden és mindenki. A szél megszelídítette a tüzet. A törzs nyugodni tért.

Sikerült megtalálnom magamban a férfi energiát. Ha ez megvan, mi jöhet még?

Második nap: egymás bőrében

Másnap délután folytatódott a műhelymunka. Néhány új ember és az előző csapat nagy része is eljött. Már barátként és társként tekintettünk egymásra. A foglalkozás témája a női és férfi minőség megélése volt. Így még több hölgy csatlakozott; a sátor egyik felében mi ültünk körbe, a másik felébe pedig ők.
A dob ismét utazásra hívott minket. Zsuzsanna a hölgyek munkáját vezette, Szürkemedve pedig a férfiakét. Nemek szerint elkülönülve két körbe rendeződve leültünk a földre. Az első feladat az volt, hogy idézzük fel magunkban a nemünk szerinti energiákat. Az előző napi gyakorlat után ez könnyen ment. A révülés közben, szépen lassan, sorban egymást felváltva beálltunk a saját körünk közepébe. A kör közepén megmutattuk a saját csoportunknak, milyen férfinak lenni. A nők ugyanezt játszották, de ők a női erőket mutatták fel egymásnak. Volt ott minden, tánc, ugrálás, üvöltés, érintés, szemkontaktus, izzadtság és szőr, de mindenek előtt elfogadás és erő.

Miután végzett a két csapat a munkával, a következő feladat az volt, hogy most kezdjünk közös táncba. A dob ritmusára a női és a férfi csapat találkozott egymással, belül megtartva azt, amit megtaláltunk magunkban. Ne engedd el, amit az előbb megleltél, miközben csatlakozol a másikhoz, tartsd meg belül a férfiasságod, tartsd meg belül a nőiességed.

A tánc után ismét a földre ültünk, külön körökbe. Szerepet cseréltünk. A feladat most az volt, hogy a férfiak találják meg magukban a nőit, a nők pedig a férfi energiát. Ismét egymás után álltunk fel és megmutattuk, hogy miként tudjuk a másik nem erejét megszólítani önmagunkban. A Nap és a tűz ereje most a hölgyek működését erősítette. Valami más képet kellett találnom magamban. Most nem kaptunk képi, szimbólikus mankót, magunknak kellett felépíteni a belső világunkat.
A Hold fényében, a csillogó éji vízben képzeltem el magam, ahogy a lágyan csobogó vízesés alatt találkozom a többi tündérrel és boszorkával. A lágyan pattogó tűzet kézen fogva táncoljuk körbe. Hajunk együtt száll a széllel, szemünk csillog a szenvedélytől örömsikolyokat engedünk az égbe. Körülöttünk szentjánosbogarak fénye cikáz.
Így álltam én is a kör közepére, hastáncosként hullámzott a gerincem és a csípőm. Kezeim az égben, a tekintetem kint és bent rajtam és a többin. Anya voltam, angyal. Olyan, mint akinek minden porcikáját "Szatén szalagok lobogása fogja össze, mámor fűszerezi és titkos zenét dúdol."

Aztán ismét közös tánc, ahol a nők férfiként voltak jelen, mi pedig nőként. Ismét élénk felismerések, egymás energiájába fonódó páros táncok. Mind a két erő bennünk él és mi együtt mozgunk vele.
Ilyen voltam én. Úgy éreztem, könnyebben megtaláltam magamban a nőt, mint a férfit. De most már mindkettő élénk képként él bennem. Ismerem a nőt és ismerem a férfit.

Hálás vagyok ezért a lehetőségért. Úgy érzem, sokat adott nekem ez a két foglalkozás. Nőttem és erősebbé váltam, jártam fent és lent, mindent láttam. Így már el tudom fogadni a férfit és el tudom fogadni a nőt. Másban és önmagamban egyaránt. Kívánom, hogy nektek is legyen részetek ilyen élményben, ha szükségetek van rá.

Az Everness-en persze más is történt, van még mit mesélni róla. Legközelebb folytatjuk.

Fotó: zouberi

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Locus túratérkép kezdőknek és profiknak 2022

OsmAnd túratérkép egyszerűen

Mátyás Király Vadaskert és a magán erdők önzése